Søk

BLIKK FOR BØLGEBLIKK

Oppdatert: 28. okt. 2020

Skullerud Torg 3

Skullerud Torg 3 er ett av Felix Arkitekters favoritter. Ikke bare fordi prosjektet lykkes i en krevende tid, men også for at det senere ble nominert til Oslo bys arkitekturpris. Til tross for at det ble sådd en del tvil om bruken av bølgeplater på fasadene, ble resultatet vellykket.

Bølgeplater er ofte assosiert med lagerbygg eller andre mindre representative bygg, men har lenge vært benyttet som boligkledning og det finnes mange vellykkede eksempler fra anerkjente kontorer.


Bølgeplater anses som et takknemlig fasademateriale – det er vedlikeholdsfritt, rimelig og lett anvendelig. Det er et materiale med svært høy ytelse i forhold til pris, vekt og andre parametere.


På Skullerud Torg 3 er platene fordelt i felt som forstørrede piksler eller legoklosser. Intensjonen var å fragmentere og løse opp store, flate fasadearealer, og fargevalget bidrar til oppløsningen mot himmel og skyer. Effekten blir en forskyvning av perspektivet, og gjør at bygningene ser mindre ut. Metoden ble brukt allerede under første verdenskrig på britiske krigsskip (såkalt Dazzle camo) og var inspirert av datidens kunsttrender. Av de samme grunner er vinduene rotert for hver etasje. Slik unngås repetisjon og monotoni, som var den store utfordringen i masseproduksjonsalderen.

Skullerud Torg 3

Bølgeblikk på Island

Flere av våre ansatte har i løpet av de siste årene tatt turen til Island på ferie, og har fått øyene opp for bølgeblikk på nytt. Her får man virkelig oppleve hvilket potensiale bølgeblikk har som fasademateriale. Best av alt; fargevalget står helt fritt!


Islands arkitektur fulgte opprinnelig skandinaviske designtradisjoner - uten bruk av tre. Siden det vokser svært få trær på Island, ble løsningen gress- og torvbelagte hus. Senere ble den sveitsiske hyttestilen en rådende innflytelse i islandsk arkitektur, men da med bruk av bølgeblikk som kledning istedenfor tre. Stein og senere betong ble også etterhvert populære byggematerialer, med påvirkning fra funksjonalismens estetikk og materialbruk.

På Island er de gode til å utnytte de ressursene som er tilgjengelige, noe som gir både en bærekraftig og særpreget arkitektur.


Under har vi satt sammen bilder fra diverse perler, hovedsakelig i Reykjavik.202 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

TIL MINNE