Søk

BOKVALITET OG BOPREFERANSE - Kiellands hus

Oppdatert: 5. jun. 2020


Nå som alle har tilbrakt størstedelen av dagen sin i hjemmet, og boligen plutselig skal oppfylle mange flere behov enn vanlig, ser vi også et større behov for å gå i dybden på hvilke kvaliteter folk ser etter og ønsker seg i et hjem. Det å få høre beboernes erfaringer og førstehåndskunnskap om prosjektene vi tegner gir uvurderlig taus kunnskap. Som arkitekter gir vi et kvalifisert, faglig bud på hva vi mener er kvaliteter, godt hjulpet av forskrifter og lovgivning. Boliger, og da særlig boligblokker, tegnes ut ifra en standard, men det er ulike folk med forskjellige behov og preferanser som skal bo der. De kvalitetene som arkitekten fremhever er ikke nødvendigvis de samme som beboerne ønsker seg, og dette varierer garantert fra person til person. Så hvordan fungerer egentlig boligprosjektene våre for de som lever der? Hva fremhever beboerne som viktige bokvaliteter?

I denne forbindelsen tenkte vi på Kiellands hus. Kiellands hus har alt man måtte trenge i ett og samme bygg, og er kanskje den ideelle plassen å bo under krisen vi befinner oss i. Vi har derfor kontaktet beboer Mina Helen Knudsen (30) for å høre hvordan hun opplever å bo her, både i og utenfor krisetid.


Kort om Kiellands hus

Kiellands hus ligger i krysset Waldemar Thranes gate / Uelands gate, med den opprustede, grønne parken Alexander Kiellands plass som nærmeste nabo. Kiellands hus er et moderne

og spennende innredet butikksenter som fungerer som knutepunkt i denne sentrale bydelen. Prosjektet omfatter 6 boligetasjer med 226 leiligheter, fra ettroms til fireroms, omkring et felles skjermet gårdsrom. Den inntrukne toppetasjen gir plass til store private og felles takterrasser. Forretningssenteret har inngang fra Alexander Kiellands plass, hvor butikkene er samlet omkring et ovalt åpent rom, dels på gateplan og dels i underetasje. I tillegg rommer prosjektet en stor, overbygd bensinstasjon. Under bygget ligger en felles parkeringskjeller med over 150 bilplasser.


Tett på Kiellands hus

Mina Knudsen er 30 år og arbeider som sosiale medier-ansvarlig for KK, og har bodd i en

Mina Helen Knudsen

treromsleilighet i 3.etasje siden 2014, med direkte utgang til den øverste takterrassen/gårdsrommet. Leiligheten har hun leid sammen med forskjellige venninner, men dette blir den siste sommeren hun tilbringer her, siden hun har kjøpt seg egen leilighet. Mina forteller at hun er overlykkelig for å bo i Kiellands hus – og det har hun vært i alle 6 årene hun har bodd her – men legger til at det er ekstra deilig nå; «Jeg har den perfekte uteplassen med ettermiddagssol som brukes til å nyte vin, middag og ta en treningsøkt i. Vi kan ta heisen ned på Vinmonopolet, Apoteket og butikken, i tillegg til at vi bor et steinkast unna Ila parken.»


Hun sier det bor folk i alle aldre og livssituasjoner, så det er bra at bygget dekker så mange forskjellige behov. Det er færre småbarnsfamilier her enn for eksempel unge par, single og godt voksne, noe hun tror kommer av at det er et veldig urbant område med mye liv. Selv om folk er mest på sine egne balkonger/uteplasser, er det mer sosialisering i bakgårdene om sommeren når utemøblene er på plass. Venninnene pleier for eksempel å ha sosiale sammenkomster og feiringer ute i gårdsrommet med musikk og god stemning, og det gjør også de andre beboerne. Bomiljøet her er preget av de yngre beboerne, men samtidig har Mina inntrykk av at de som bor der, blir boende over lengre tid.

Planløsning

Leiligheten på ca. 58kvm, men planløsningen er kompakt og inneholder alt man trenger. Leiligheten har to soverom, bod både inne i leiligheten og i kjellerrom - noe som kommer godt med. I entréen er det også god plass til oppbevaring av yttertøy. Badet er romslig, og i tillegg har de U-kjøkken med fin størrelse.

Hjemmekontor og hjemmetrening

Som nevnt har Mina hatt flere leieboere og syns det har fungert like bra hver gang. Men en ting hun stusset over da hun flyttet inn, var at det er vinduer fra soverommene og ut til stuen. «Etter min smak er ikke dette det mest praktiske når man skal bo med venner», sier hun selv om hun forstår at det er for å slippe mer lys inn. «Jeg hadde nok heller ikke valgt å ha to dører inn til soverommet, da man mister mye veggplass på stua.» De to dørene inn til soverommet er en løsning som benyttes for å opprettholde tilgjengelighetskrav i små soverom. Da er ofte den eneste løsningen i smale rom å plassere sengen i midten av rommet med dører på hver side, slik at man kommer til begge sider av sengen og til skapet. Slik de har løst det, står sengen inntil vinduet og stenger for den ene døren, og på den måten får de utnyttet rommet bedre til sine behov.


I stuen står det planter og andre pyntegjenstander foran den ene døren, så man merker nesten ikke at den er der. Hun syns at utforming av spiseplassen er fin, den ligger litt forskjøvet fra stuen slik at man har mulighet til å trekke seg litt tilbake ved kjøkkenbordet. Slike ting er viktig når man bor sammen så tett. Men Mina mener også at soverommene har god nok plass til å «henge der» ved behov. «Flott planløsning, perfekt å dele for to venner – eller for en liten familie».


Vi vurderer alltid målgruppen på de forskjellige leilighetstypene i et boligprosjekt, men samtidig er det begrensinger i forskrifter, krav fra myndigheter og ønsker fra tiltakshaver som ofte styrer planløsning og leilighetsfordeling. Det må være en viss andel større leiligheter, og hovedregelen da er at det skal være ett hovedsoverom, mens de øvrige soverommene skal være mindre og tilpasset barn. Men i sentrumsnære byområder, hvor flest unge voksne bosetter seg, bør kanskje planløsning og romstørrelser tilpasse seg dette. Selv om leiligheten er stor, bør den kunne deles av andre enn den typiske kjernefamilien. Kanskje kan alle soverom være noe større for å sikre fleksibilitet.
Uteområder

Det er veldig tydelig at det de setter størst pris på ved boligen er uteplassen. «Det er uteplassen vår som er stjerna av leiligheten! – og det jeg kommer til å savne aller mest når jeg flytter.» Noe av det mest karakteristiske med Kiellands hus er nettopp gårdsrommene, som egentlig er takterrasser i tre nivåer. Det øverste gårdsrommet er taket over bensinstasjonen, og de to nederste over nærsenteret. Mina synes dette gir en trygghetsfølelse, som hun ikke ville hatt om det var en leilighet i 1.etasje. «Bakgården vår er jo mye mer skjermet enn andre bakgårder, så det føles veldig trygt.» Hun syns derfor heller ikke at det er noe problem å la møbler og ting stå ute.


«Generelt er bakgården lite brukt av beboere med balkong.» Boligblokken har store fine balkonger på mange av leilighetene som ikke har direkte tilknytting til gårdsrommet, og de mindre leilighetene har fransk balkong. Mina tror at grunnen til at disse ikke bruker gårdsrommet like flittig, er av samme grunn som at hun og samboeren ikke bruker den store takterrassen på bygningsvolumet mot sør. I løpet av hennes 6 år her, har hun brukt den kanskje 3 ganger. «Det er jo helt klart fordi vi har en fantastisk uteplass fra vår egen leilighet, med tilgang til eget toalett og kjøkken». Hun legger til at det er en leilighet på takterrassen som har et eget område der, så hun føler det er litt upraktisk at det er både felles og eget. «Takterrassen har heller ikke toalett, som gjør det ganske kronglete.» Dersom hun hadde bodd i en av leilighetene med fransk balkong, hadde hun nok brukt den mye mer, «for sola der er helt fantastisk!».

Potetløp i bakgården 17.mai 2019

Fasade og stedstilpasning

Kiellands hus ligger i en del av byen med mye historisk arkitektur, både i tegl og pussede fasader som var typisk for murgårder på 1800-tallet. Kiellands hus har flere fasadeinndelinger i gule nyanser av tegl, med vertikale «pusterom» av franske balkonger, og brudd i fasaden der hvor trappetårnene kommer opp. Disse grepene er gjort for å tilpasse skala og farge-/materialbruk til konteksten. I tillegg er bygningen påkoblet to eldre bygårder, i Waldemar Thranes gate og Kingos gate, som også bidrar til at kvartalet integreres i strukturen. På innsiden oppfattes fasaden tydelig som ett samlet bygg. Her er fasaden utført med en lys grå puss.


Knudsen syns at den nyere arkitekturen passer fint inn i omgivelsene, men at hun kanskje kunne tenke seg at det var litt flere farger på fasaden inne i gårdsrommet, slik som på utsiden. «Når fasaden er grå og det er stein og betong på bakken, hadde det alltids gjort seg med litt farger, spesielt om vinteren». Men om sommeren syns hun ikke det spiller noen rolle, «så lenge vi har friske blomster og trær som lager litt liv.» Mange nybygg oppføres i grått og hvitt, og det gjør at stedsidentiteten til Oslo svekkes. Hos Felix Arkitekter arbeider vi derfor aktivt for å få inn flere farger i nye prosjekter, som er stedstilpasset og som tilfører mer visuelle stimuli også i vintermånedene når Norge står mørkt og kaldt.
Grindaker var landskapsarkitekt på Kiellands Hus. De sto også for opparbeidelsen av dammene nedenfor Kiellands hus. Dammene ble opparbeidet for å håndtere overvann, og overvannet fra Kiellands Hus ble også ført hit. Vannet fanges opp under det nye kvartalet, og ledes ut i dammene som var ferdigstilt 2001. Mina syns dette er utrolig fint; «Området er blitt et perfekt sted både for å gå turer og henge med venner. Og utestedene og restaurantene gjør at Kiellands plass er urbant og hyggelig!»


Alexander Kiellands plass

77 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

TIL MINNE